Medycyna Chińska Jesienią
W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej jesień jest przepisana Elementowi Metalu.
Jesień jest porą kiedy zaczynamy gromadzić pożywienie, ciepłe ubrania, czasem kiedy należy przygotować się do nadchodzący bezruch zimy. W przyrodzie wszystko zaczyna się kurczyć, kieruje swoją esencję w dół i do środka. Liście zaczynają żółknąć, opadać, a soki z drzew spływają do korzeni. Pogoda się ochładza, coraz więcej mamy wiatrów, deszczu.
Jesienią powinnyśmy gotować produkty już dłużej, na wolniejszym ogniu niż w okresie letnim. Tym sposobem dostarczamy sobie większą ilość energii, jaka jest niezbędna w chłodniejszych dniach roku. Aby na poziomie umysł rozwijać skupienie i rozpocząć proces ściągania energii do środka, powinnyśmy do posiłków wprowadzić produkty o smaku kwaśnym a więc:
- kiszone produkty,
- chleb na zakwasie,
- oliwki, pory, kwaśne odmiany jabłek, śliwek i winogron (najlepiej jasne winogrona, limonki, grejpfruty, cytryny,
- herbaty z dodatkiem róży, rokitnika, żurawiny.
Powinnyśmy również zacząć powoli dodawać do naszego pożywienia smak gorzki oraz słony, ponieważ właśnie te smaki również kierują energię w dół i do wewnątrz.
Narządy które są przepisane Elementowi Metalu to Płuca (narząd Yin) i Jelito Grube (narząd Yang).
Płuca w Medycynie Chińskiej otrzymują życiową energię Qi z powietrza i następnie je mieszają z Qi pochodzącą z pożywienia. W taki sposób połączone energie są rozprowadzone po całym organizmie. Dzięki mocnemu Qi chronimy nasze ciało (również błona śluzowa i wewnętrzna powierzchnia płuc) przed wirusami, bakteriami i innymi patogenami. Siła płuc jest uzależniona od Qi. Można zatem śmiało powiedzieć że w główniej mierze płuca i nasz układ trawienny (element ziemi – śledziona i żołądek) są odpowiedzialne za budowanie naszego układu odpornościowego (Wei Qi).
Osoby z zdrowym Płucami są uporządkowane, wypełniają swoje zobowiązana, ale gdy przychodzi pora porzucenia/zakończenia danego przedmiotu to potrafią to zrobić, bez zbędnego tłumienia emocji. Osoby które mają nierównowagę w elemencie metalu będą miały problem z porzuceniem, będą odczuwały smutek i żal. Ponadto, osoby te będą miały skłonność do bałaganiarstwa, brudne (na poziomie fizyczny ale także umysłowym), będą kurczowo trzymać się swoich rzeczy (nieuzasadnione przywiązanie).
Jelito Grube odpowiada za usuwanie wszystkich nieczystości z organizmu. Gdy spełnia ono swoje zadanie prawidłowo, żadne odpady nie zalegają. W przypadku pojawienia się problemów pojawiają się zaparcia, lub biegunki, a także niepokój w umyśle i duchu.
Emocja która jest przypisane Elementowi Metalu jest smutek i żal. Emocje te towarzyszą nam na ogół po stracie najbliższej osoby. Jednak, żal który jest wyrażony i rozproszony, wzmacnia nasze zdrowie, natomiast tłumiony powoduje długotrwały skurcz w płucach, który zakłóca ich funkcje. Ostatecznie to co miało być rozprowadzone zostaje zablokowane. Prawie każda osoba która ma problemy z płucami i jelitem grubym odczuwa jakiś rodzaj smutku, który powinien zostać rozproszony. Dzielenie się z innymi swoimi emocjami pomaga rozproszyć te emocje, jak również ćwiczenia oddechowe, akupunktura oraz odpowiednie receptury ziołowe. Jeżeli chodzi o smak to ostry, który „wchodzi do płuc”, wzmacniając je.
Oprócz żalu i smutku który osłabia płuca i jelito grube, to siedzący tryb życia również ma niekorzystny wpływ. Brak aktywności fizycznej doprowadza do osłabienia funkcji oddychania i wydalania. Ponadto błędy dietetyczne nie są tu bez znaczenia. Należy unikać podjadania spożywania zbyt dużej ilości mięsa, spożywanie produktów przetworzonych, palenie papierosów. W wyniku tego mogą pojawić się problemy z przeziębieniem, alergie, zapalenia zatok, zapalenia oskrzeli i astma, kłopoty z włosami, skórą oraz bladość cery.
Pożywienie które chroni i oczyszcza Element Metalu.
Jedzmy produkty o kolorze białym. Właśnie ten kolor jest przypisany Elementowi Metalu, a więc kalafior, pietruszka, gruszki, kapusta pekińska i biała, rzodkiew. Zatem wszelkie warzywa o białym kolorze będą odżywiać/nawilżać Płuca.
Wszelkie ostre pokarmy, takie jak papryczki chilli, pieprz, mają działanie wzmacniające płuca i jelito grube. A więc cebula, czosnek, imbir, chrzan, rzepa, por, rzodkiew, biały pieprz.
Na usuwanie śluzu z płuc, pomocne będą pomocne korzeń prawoślazu lekarskiego, siemię lniane i kozieradka.
Należy spożywać dużo warzyw ciemnozielonych (bogate w chlorofil- kabaczek, brokuły, pietruszka, mikro algi, pokrzywa) i pomarańczowych (wspierające element ziemi – marchew. dynia, bataty) ponieważ one mają w sobie dużą zawartość beta-karogenu, który chroni powierzchnie i błony śluzowe naszego organizmu.
Aby oczyścić i wzmocnić płuca i jelito grube należy jeść pokarmy bogate w błonnik, czyli otręby zbóż, miąższ owoców, ściany komórkowe warzyw. Błonnik poprawia funkcjonowanie jelit chroniąc go przed rakiem, zapalenie robaczkowym, zaparciem i hemoroidami.
Aby prawidłowo zadbać o budowanie odporności poprzez żywienie, należy pamiętać również:
- aby nie jeść produktów zimnych (lody, napoje), głęboko mrożonych,
- jedzmy ciepłe posiłki,
- jedzmy długo gotowane zupy na kości tzw. Zupy mocy,
- pijmy kompoty: z gruszki, jabłka, śliwki – pomogą w odbudowie Yin po lecie (jesień jest porą roku gdzie zaczyna dominować Yin nad Yang).
- zwiększmy ilość węglowodanów – płatki, ryż, owies, kasze.
- unikajmy produktów przetworzonych, rafinowanych i fast foodów.