Zima w Medycynie Chińskiej

Zima kończy wszystkie pory roku. Zima jest przypisywana do Elementu Wody, a narządy które reprezentują ten element to nerki i pęcherz moczowy. Według filozofii medycyny chińskiej narządy te zarządzają metabolizmem wody i kontrolują układ moczowy. Nerki są postrzegane jako korzeń i podstawa całego organizmu. Jedną z istotnych funkcji Nerek jest przechowywanie i chronienie pierwotnej esencji naszego organizmu Jing. Jest skumulowaną energią Qi. Przedurodzeniowe Jing dostajemy w spadku od naszych przodków, jest nieodnawialne, ale możemy je chronić i oszczędzać. Pourodzeniowe Jing jest odnawialne przy pomocy energii pochodzącej z naszego pożywienia.

Ponadto, Nerki są odpowiedzialne za dolną część ciała, łącznie z narządami rozrodczymi i ich funkcją rozmnażania. Dostarczają również energię i ciepło. Taka właśnie funkcja nerek wykracza poza tradycyjną wiedzę zachodniej filozofii. Nadnercza również przypisywane są dodatkowo do funkcji nerek, ponieważ również biorą udział w tworzeniu energii, ciepła, seksualności i innych cech organizmu. To powiązane wydaje się być logiczne, ponieważ nadnercza są umiejscowione bezpośrednio na nerkach i wytwarzają hormony które umożliwiają nerkom działanie. Energia Nerek może być osłabiane po przez przepracowanie, przewlekłe choroby, silny strach i używki. Szczególnie stres i przepracowanie będą osłabiać funkcje układu Żołądek – Śledziona, a co za tym idzie pracę całego układu trawiennego i w konsekwencji wytwarzanie niewystarczającej ilości Pourodzeniowego Jing[1].

Zimą jesteśmy w okresie najwyższego Yin, co to oznacza? Oznacza to, że dni są krótkie, pogoda jest zimna i mroźna. Krótkie dni nie sprzyjają do dużych aktywności, dlatego, też powinnyśmy przeznaczyć ten czas na regenerację. Możemy się czuć zmęczeni, zależy nam na tym aby chodzić spać wcześnie i spać dłużej. Najlepiej pójść spać ok godz 22-23, ponieważ wtedy właśnie regenerujemy naszą krew i Yin. Jeśli nie dostosujemy się do nich, istnieje ryzyko, że nasza odporność ulegnie osłabieniu, będziemy łatwiej łapać różne choroby, szybko dopadnie nas zmęczenie i nie zregenerujemy należycie sił witalnych.

Ogólne objawy zaburzenia energetycznej nerki:

  • – problemy z kośćmi, dolną częścią pleców i zębami,
  • – problemy z uszami, mówi się, że „nerki otwierają się do uszu”,
  • – problemy z włosami, wypadanie włosów, przedwczesne siwienie,
  • – wszelkiego rodzaju zaburzenia układu moczowego, rozrodczego i funkcji seksualnych,
  • – przedwczesne starzenie się, spowolnienie umysłowe,
  • – lęk, strach i brak poczucia bezpieczeństwa.

W jaki sposób powinnyśmy się odżywiać aby wzmocnić Element Wody?

Zarówno słone jak i gorzkie pokarmy są odpowiednie na zimę. Takie pokarmy sprowadzają ciepło organizmu głębiej do środka oraz ochładzają powierzchnię skóry, dzięki czemu mniej odczuwamy otaczające nas zimno ze środowiska zewnętrznego. Jednak że, nie można przesadzić z ilością soli, ponieważ w dzisiejszym świecie, używamy soli nadmiarowo (jest praktycznie wszędzie) a jej ilość wywołuje stany skurczowe nerek i pęcherza moczowego, a więc pogarsza się ich stan, jednocześnie negatywnie wpływa na serce. Sól odwadnia organizm, niszczy jego cenne płyny, krew i system naczyniowy. Sprzyja rozwojowi nadciśnienia[2].

Natomiast smak gorzki wzmacnia serce, mówi się, że smak ten „wchodzi w serce”. Smak gorzki znajdziemy w skórkach owoców cytrusowych, korzeń cykorii, łopianu, skrzypu, rzepa, seler naciowy. Do słonych pokarmów szczególnie polecamy miso, owoce morza, wodorosty, sos sojowy, sól, proso, jęczmień, orzechy włoskie, czarna fasola, czarny sezam. Należy jednak nadmienić, że wodorosty należą do najzimniejszej grupy produktów i ich stosowanie powinno być naprawdę przemyślane. Sugeruję aby dodawać je jako dodatek do rozgrzewających zup.

Powinnyśmy również pamiętać aby jeść ciepłe, długo gotowane potrawy na wolnym ogniu aby odbudować energię Yang. Dania powinny być z dodatkiem rozgrzewających przypraw, czarny pieprz, suszony imbir, chrzan, chilli, gorczycę, goździki, anyż. Mocno rozgrzewającymi produktami jest baranina, jagnięcina, dziczyzna. Warzywa i owoce natomiast powinnyśmy poddawać obróbce termicznej, cynamonowe jabłka z piekarnika będą idealnym deserem. Aby wzmocnić naszą Jing (czyli źródło witalności nerek) powinnyśmy jeść zupy gotowane na bazie kości (najlepiej szpiku) przez kilka godzin tzw. zupy mocy. Mleczko pszczele i pyłek kwiatowy również będą odpowiednie w przypadku niedoboru Jing. Często pytacie w jaki sposób jeść pyłek pszczeli?

A więc, najlepiej jedną łyżeczkę pyłku zalać ciepłą wodą, zostawić na noc, a następnego dnia wypić z samego rana.

Pamiętajcie, że praktyki duchowe są mocno wskazane w odbudowie Jing. Mówi się, że praktyki duchowe potrafią zmobilizować Jing, natchnąć ją energią i duchem oraz przekształcić w Qi i Shen[3].

Pamiętajmy, że :

  • przy niedoborze Yang nerek (m.in. osoby którym jest ciągle zimno, słabe kolana, bóle pleców, problemy z miesiączkowaniem) to właśnie śledziona/żołądek dostarczają nerkom tej ciepłej Yang. Prawidłowe żywienie zatem jest niezwykle ważne. Dlatego poleca się spożywać rozgrzewające pokarmy, przyprawy: goździki, nasiona kozieradki, pieprz czarny, imbir, cynamon, czosnek, cebula, szczypior, orzech włoski, oraz jagnięcina, pstrąg i łosoś.
  • przy niedoborze Yin nerek (m.in. dzwonienie w uszach, zawroty głowy, spontaniczne poty, słabe nogi) zaleca spożywać fasole (najlepiej czarna fasola), wodorosty, nasiona czarnego sezamu, chlorella, czarne jagody, jeżyny – jedzenie w kolorze najlepiej czarnym, ponieważ właśnie ten kolor często przepisywany do Elementu Wody.
  • przy niedoborze Qi nerek (m.in. bole pleców lędźwiowych, częstomocz, nietrzymanie moczu, problemy z funkcjonowaniem dróg moczowo-płciowych) zaleca się spożywać natkę pietruszki (świeża), słodki ryż, muszle małży czy ostryg (tu można używać wapniowe suplementy z muszli dostępne w sklepach z odżywkami), owoc cytryńca chińskiego, liście malin i jeżyn, dzika róża (można sporządzać mieszanki herbat)[4].

Należy natomiast zmniejszyć spożywanie produktów zakwaszających takich jak: rafinowany cukier, nadmierna ilość mięsa, tłustych i oleistych pokarmów, zbyt wiele skrobi, kawy, używki (marihuana), tytoń oraz zwracamy uwagę aby unikać metale ciężkie takich jak rtęć, ołów, aluminium, które pochodzą zazwyczaj ze sprzętów kuchennych.

  1. Źródło: https://tcmblog.pl/dietetyka-i-zycie/odzywianie-zima-wedlug-medycyny-chinskiej/
  2. Jak przygotować się do zimy wg medycyny chińskiej | Naturalnie o Zdrowiu
  3. Paul Pitchford, Odżywianie dla zdrowia, s. 419.
  4. Giovanni Maciocia, The foundation of Chinese Medicine, s. 621

Podobne wpisy