Jakie SMAKI lubisz jeść? Preferowane smaki a schorzenia narządów.
SMAKI – jaki smak dominuje w twoim jadłospisie?
Smak jedzenia jest ważnym aspektem jedzenia. Chińczycy dzielą smak potraw na pięć smaków: słodki, gorzki, kwaśny, ostry i słony. Medycyna Wschodu uważa, że spożywanie określonych smaków może pomóc w funkcjonowaniu pięciu narządów w zrównoważeniu zdrowia, a także w leczeniu chorób i wyzdrowieniu. Praktycy starożytnej medycyny chińskiej odkryli, że każdy z pięciu smaków żywności ma swoje własne cechy i funkcje zdrowotne.
Kwaśny smak może uspokoić organizm. Gorzki smak może usunąć ciepło. Słodki smak może tonizować ciało. Pikantny smak może usunąć z organizmu wiatr i zimno. Słony smak może pomóc organizmowi rozproszyć stagnację.
Teoria pięciu elementów określa relacje między pięcioma smakami a pięcioma organami. Każdy narząd jest powiązany z własnym smakiem, który może pomóc w funkcjonowaniu narządu w nieuporządkowanym stanie. Słynny starożytny chiński tekst medyczny, Huangdi Neiing, odnotowuje, że:
- Kwaśny wnika do wątroby i pęcherzyka żółciowego
- Gorzki wnika do serca i jelita cienkiego
- Słodki wnika do śledziony i żołądka
- Ostry wnika do płuc i jelita grubego
- Słony wnika do nerek i pęcherza moczowego
Oznacza to, że kiedy jesz żywność, niektóre smaki działają na jeden organ bardziej niż na inne.
Narządy starają się zrównoważyć poprzez dietę. Kiedy narząd jest chory, ciało może powiedzieć, który narząd może zostać uszkodzony przez łaknienie określonego smaku.
W jaki sposób organizm wykorzystuje pięć smaków do zrównoważenia ciała?
* Wątroba i kwaśne
Medycyna chińska uważa wątrobę za ważny organ dominujący nad emocjami. Kiedy wątroba jest zaburzona, szczególnie w przypadku stagnacji qi wątroby lub upałów, ciało doświadcza wielu emocjonalnych objawów. Na przykład łatwo wpadać w złość, irytację. Ponieważ qi wątroby może powodować przepływ krwi do głowy, na głowie mamy bardzo dużo punktów pęcherzyka żółciowego, może powodować bóle głowy, zawroty głowy, wysokie ciśnienie krwi, zaczerwienienie twarzy i oczu. Organizm może również doświadczać bezsenności, wzdęć i zaparć.
Wiele z powyższych objawów może towarzyszyć menopauzie, napięciu przedmiesiączkowemu, nadczynności tarczycy i depresji. W takich przypadkach medycyna chińska sugeruje, aby jeść więcej kwaśnych pokarmów, ponieważ kwaśny smak może uspokoić organizm. W trakcie leczenia można spożywać niektóre kwaśne pokarmy, takie jak cytryna, kiszone kapusta, pomidor, pomarańcza, kwaśne owoce, kiwi i ocet. W kulturze chińskiej ciemny ocet może odblokować qi wątroby i wspomóc krążenie. Możesz dodać trochę ciemnego octu do potraw podczas gotowania, aby skorzystać z tych efektów.
* Serce i gorycz
Gorzki smak w medycynie chińskiej może usuwać ciepło z ciała, zwłaszcza z serca. Smak ten oczyszcza naczynia krwionośne z wilgotnych, śluzowatych złogów cholesterolu i tłuszczów i zmniejsza też ciśnienie krwi.
Kiedy ktoś ma nadmiar ciepła, ciało będzie wykazywać objawy, takie jak wrzody w jamie ustnej, zaczerwienienie twarzy, emocjonalne, kołatanie serca, niepokój, bezsenność i senność. Zwykle mocz jest ciemny lub żółty. Czubek języka może być bardzo czerwony lub palący, z gorzkim posmakiem w ustach. Czasami ciepło pochodzi z wątroby lub pęcherzyka żółciowego.
Nadmierne myślenie, nadmierna aktywność powoduje niedostateczną ilość krew i Qi, a tym samym osłabiać i powodować nadmierne ciepło w sercu.
Smak gorzki świetnie się sprawdza w leczeniu stanów zapalnych, zakażeń. Gorzkie pokarmy i zioła leczą również stany związane z obecnością wilgoci takie jak: śluz, wypryski skórne, ropnie, narośla, guzy, torbiele. Smak gorzki nasila skurcze mięśniówki jelit.
Do najbardziej pospolitych gorzkich pokarmów zalicza się: korzeń i liście mniszka lekarskiego, łopianu, krwawnik, chmiel, waleriana, seler naciowy, szparagi, sałata rzymska, skórka cytrusów, kawa i herbata (tu należy uważać z ilością, ponieważ napoje te w nadmiernych ilościach osusza organizm).
* Śledziona i słodka
Śledziona jest organem, który dominuje w procesie trawienia, włączając w to funkcje transformacji, transportu i wchłaniania składników odżywczych z pożywienia. Jeśli śledziona jest słaba lub nieuporządkowana, organizm będzie miał następujące objawy: brak energii, wzdęcia brzucha, zwłaszcza po jedzeniu, nieregularne wypróżnienia, przyrost masy ciała, ciężkie i opuchnięte ręce i nogi, słaba jakość snu i bezsenność. Niektórym przypadkom towarzyszy niedoczynność tarczycy, zespół przewlekłego zmęczenia i obrzęk. Wszystkie te objawy są związane z niedoborem lub zaburzeniem qi śledziony. Ci ludzie często pragną słodyczy, ponieważ słodkie smaki mogą pomóc wzmocnić qi i energię śledziony.
Należy pamiętać o tym, aby spożywać słodkie pochodzące od węglowodanów złożonych, takich jak zboża, warzywa i rośliny strączkowe, z mięs kurczak, wieprzowina, wołowina. Produkty w kolorze pomarańczowym, żółtym (ziemniaki, dynia, marchewki). Takie pożywienie energetyzuje a zarazem rozluźnia ciało, nerwy i mózg. Natomiast jedzenie nadmiernej ilości słodyczy upośledza śledzionę, nerki, osłabia kości i powoduje wypadanie włosów. Nie należy jeść zbyt dużej ilości słodkiego pokarmu przy występowaniu chorób tkanek ciała (włączając w to otyłość, guzy i obrzęki).
Dlaczego wiele dzieci lubi słodycze? Dzieje się tak, ponieważ medycyna chińska uważa, że dzieci mają rozwijającą się śledzionę, która wciąż jest słaba. Spożywanie pewnych ilości (ale nie za dużo) słodkich pokarmów może wspomóc wzrost i rozwój dzieci.
* Płuco-pikantne
Medycyna chińska uważa płuca stanowią pierwszą obronę organizmu. Płuca będą walczyć z zewnętrznymi czynnikami chorobotwórczymi, gdy zaatakują organizm. Mają pierwszy kontakt z bakteriami, wirusami i drobnoustrojami. Może to upośledzać czynność płuc i powodować objawy, takie jak: kichanie, katar, zatkany nos, kaszel, ból głowy, bóle ciała, brak/nadmierne pocenia się, uczucie zimna lub ból gardła.
Pikantny smak trafia do płuc i może pomóc płucom wydalić z organizmu czynniki chorobotwórcze wiatru i zimna, zwłaszcza zimą i w zimnych porach roku. Dlatego medycyna chińska uważa, że dodanie odrobiny pikantnych smaków do gotowania w zimie może pomóc układowi odpornościowemu uniknąć przeziębienia i grypy. Potrawy takie jak: szczypiorek, imbir, czosnek i pieprz, kmin, koper, anyż, kolendra, kwiat bzu czarnego.
* Nerki i słone
Medycyna chińska uważa, że nerki przechowują pierwotną esencję naszego organizmu – odziedziczoną po naszych rodzicach. Dlatego nerki są związane z konstytucją organizmu, która dla niektórych osób może być silna lub słaba.
Słone smaki najpierw trafiają do nerek. Naturalnie dla ludzi sól jest niezbędna do życia. W niektórych tradycyjnych chińskich preparatach, które leczą nerki, wskazano, że należy je popijać słoną wodą, aby ich działanie mogło najpierw dotrzeć do nerek.
W przypadku osłabienia nerek organizm będzie miał następujące objawy, takie jak: brak energii, bóle krzyża, kolan, kostek lub pięt, zmęczenie nóg, słaba pamięć, częste oddawanie moczu, zwłaszcza w nocy, wczesne siwienie włosów, wczesna menopauza, impotencja, problemy rozwojowe u dzieci, takie jak opóźnienie w chodzeniu lub mowa. W niektórych przypadkach pacjenci mogą odczuwać słony posmak w ustach. Jest to oznaka możliwego niedoboru lub zaburzenia funkcji nerek.
Należy stosować więcej słonego smaku osoby które mają stwardnienia węzłów limfatycznych, na zaparcia, bóle brzucha, bóle gardła. Sól przeciwdziała gromadzeniu się toksyn i jest środkiem poprawiającym apetyt. Natomiast osoby które mają problem z nadciśnieniem i obrzękami powinny uważać na ilość słonego smaku w pożywieniu.
W klinice zawsze sugeruję klientom spożywanie pokarmów, które mogą tonizować nerki podczas leczenia, takich jak: wodorosty, sos sojowy, krewetki, owoce morza, jagnięcina, ostryga, czarna fasola, orzechy włoskie, kasztany i jagody goji.
Z powyższego wyjaśnienia wiemy, że każdy z pięciu smaków jest dobry dla organów i naszego organizmu. Sugeruję, abyś nie przejadał się żadnym pojedynczym smakiem, chyba że twoje ciało tego potrzebuje lub może to spowodować brak równowagi w twoim ciele. Każdy pojedynczy smak może pomóc swojemu organowi, ale może uszkodzić inny, jeśli zostanie zjedzony w nadmiarze.