Kawa wg 5 przemian
Naturalna kawa gotowana z przyprawami wg 5 przemian m. in z cynamonem, imbirem, kardamonem oraz słodzona miodem ma silnie działanie energetyzujące. Przyprawy wzmacniają jej ogrzewającą naturę, słodzona miodem staje się silnym energetykiem i smakuje wybornie.
Na czy polega dieta wg 5 przemian?
Dieta wg pięciu przemian polega na łączeniu w kuchni 5 smaków: gorzkiego, słodkiego, ostrego, słonego i kwaśnego. Smaki te odpowiadają pięciu porom roku (lato, późne lato, jesień, zima, wiosna) i związanym z nimi żywiołami.
Smak gorzki odpowiada elementowi ognia symbolizującego lato, słodki smak to żywioł ziemi uosabiający późne lato, ostrość uosabia metal symbolizujący jesień, a słony smak to element wody, która kojarzona jest z zimą, kwaśny smak kojarzony jest z elementem drzewa, które uosabia wiosnę.
W kuchni 5 przemian kolejność serwowania dań oraz sam sposób ich przygotowywania (dodawania składników i przypraw) powinien odzwierciedlać harmonię płynącą z połączenia wszystkich tych żywiołów. Tak skomponowane dania i napoje mają mieć smak bliski ideału oraz być niezwykle zdrowe dla organizmu.
Skoro wiesz już, na czym polega dieta przemian, czas odpowiedzieć na kluczowe pytanie – co to jest kawa 5 przemian?
Z punktu widzenia chińskiej dietetyki kawa należy do Przemiany Ognia i ma naturę Yang, co klasyfikuje ją jako smak gorzki o działaniu ogrzewającym. Kawa, którą ja osobiście rekomenduję to kawa gotowana. Jest ona jeszcze silniej rozgrzewająca, ale jednak zrównoważona pozostałymi czterema smakami i działa zdecydowanie łagodniej i zdrowiej niż parzona, czy z ekspresu.
Kawa według 5 przemian nie ma jasno określonego przepisu, a w każdej z chińskich prowincji pija się ją inaczej. Najważniejsze w przygotowaniu tego napoju jest kierowanie się pięcioma podstawowymi smakami i uosabiającymi je żywiołami. Smakiem gorzkim zawsze będzie sama kawa, z kolei reszta dodatków będzie się zmieniać.
U kochających wersje rozgrzewające, sprawdzą się przyprawy korzenne, odrobina soku z cytryny, szczypta soli i miód. Miłośnicy standardowych napojów kawowych mogą zamienić te składniki na wanilię, kakao, pieprz, szczyptę soli i truskawki.
Oto mój przepis:
- Łyżeczkę kawy i 250 ml wrzątku (smak gorzki),
- szczyptę cynamonu lub kropelkę ekstraktu wanilii (smak słodki)
- szczyptę kardamonu lub imbiru świeży lub suszony / pieprzu/ goździki (smak ostry)
- szczyptę soli (smak słony),
- pół łyżeczki soku z pomarańczy lub cytryny (smak kwaśny).
Przygotowanie:
Do rondelka wlej 250 ml wody, a następnie zagotuj. Dodaj łyżeczkę kawy. Zmniejsz ogień i dodaj ekstrakt waniliowy lub cynamon, a następnie kardamon lub/i imbir. Gotuj przez minutę, a po chwili dodaj szczyptę soli i sok z pomarańczy/cytryny. Pozostaw na małym ogniu jeszcze przez 1-2 min.
Przelej do kubka i jak trochę się schłodzi możesz dodać łyżeczkę miodu, dolać mleka roślinnego lub dodać ciut oleju kokosowego, wtedy zminimalizujemy efekt wysuszania.
Warto wiedzieć, że kawa pięciu przemian ma działanie rozgrzewające i uważana jest w medycynie chińskiej za naturalny probiotyk. Dodatkowo kawa wg 5 przemian ma właściwości wspomagające w pozbywaniu się z organizmu nadmiaru wody i regulujące działanie kwasów żołądkowych. Taka kawa wypita z samego rana (ale nie na czczo) przyspiesza przemianę materii i wspomaga działanie układu moczowego. Jest wskazana przy bólach i zawrotach głowy, migrenie, po zatruciu alkoholowym oraz sprzyja pracy umysłowej.
Nie jest natomiast polecana dla osób które miała niedobory krwi w tym anemia. Nadmierna ilość kawy osusza ona nasze wewnętrzne Płyny (Yin), odwadnia (jest diuretykiem, jak czarna herbata), może prowadzić do niedoboru Krwi, co szczególnie niebezpiecznie działa u kobiet. Nadmiar kawy może uszkodzić Nerki (Ogień wypala Wodę, tracona jest życiodajna energia mieszkająca w Nerkach). Nie wolno jej pić osobom z nadciśnieniem i chorobami serca (nadmiar Ognia).
Kiedy najlepiej pić kawę?
Kawę nigdy nie pij na czczo. Taka kawa będzie niekorzystnie działać na układ trawienny i wzmagać zgagę. W ciągu dnia miedzy 11-13 godziną kiedy jest maksimum serca lepiej nie pić kawy, ponieważ o tej godzinie serce działa na najwyższych obrotach i nie ma potrzeby na dodatkowy stymulant. Najpóźniej kawę wypij 8 godzin przed snem (tzn. jak idziesz spać o 23:00, ostatnią kawę możesz wypić do godz. 15:00). Kawa wypita po 15:00 i później będzie zaburzać prawidłowy i głęboki sen, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, budowania odporności i świadomości. Ciało przygotowuje się do snu na długo przed pójściem do łóżka. Zatem nadmiar kawy może powodować nadmiar Ognia, w tym bezsenność, zachowania maniakalne, nadmierną aktywność, uszkadzającą system nerwowy, a z czasem zdrowie.