Dlaczego Chińczycy przywiązują duża wagę na jedzenie ciepłych i przegotowanych potraw?

Zaczynasz dzień od wyjęcia z lodówki schłodzonego soku warzywnego, na lunch zjadasz sałatkę, na obiad sushi, a może na wieczorną przekąskę jogurt? Brzmi całkiem zdrowo, prawda? W kulturze zachodniej jemy dużo surowej i zimnej żywności, ale według teorii medycyny chińskiej może to być błąd.

Chińska terapia dietetyczna wspiera pogląd aby spożywać mniej zimnej i surowej żywności, a więcej ugotowanych i ciepłych posiłków aby wesprzeć pracę środkowego ogrzewacza, gdzie znajdują się śledziona i żołądek. Ponadto powinniśmy jeść umiarkowanie i dobrze przeżuwać. Najlepiej unikać schłodzonych, zimnych lub mrożonych napojów, które zbyt często towarzyszą zachodniemu posiłkowi. Dla większości akupunkturzystów i lekarzy medycyny chińskiej a przede wszystkim dla pacjenta korzyści mogą być dość wyraźne.

KILKA SŁÓW O OGRZEWACZACH

Naszą klatkę piersiową dzielimy na trzy równe część – górny, środkowy i dolny ogrzewacz. Górny ogrzewacz zawiera serce i płuca, środkowy ogrzewacz zawiera śledzionę i żołądek, a dolny ogrzewacz zawiera nerki, jelita, wątrobę i narządy rozrodcze. Żołądek jest garnkiem środkowego ogrzewacza, a śledziona jest ogniem pod garnkiem. Funkcją śledziony jest transformacja i transport najczystszych części pożywienia i wysyła je do płuc i serca, w celu wytworzenia Qi w płucach i krwi w sercu. Żołądek wysyła zanieczyszczone części pokarmu do dalszego przekształcenia do dalszych części układu trawiennego w tym do jelita grubego.

Zależy nam na utrzymaniu silnego ognia środkowego ogrzewacza, który rozgrzeje środek i umożliwi prawidłowe trawienie. Jeżeli ogień słabnie z powodu braku odpowiedniego pożywienia, środkowy ogrzewacz zmuszony jest uzupełniać swój ogień energią pobieraną z dolnego ogrzewacza. Kiedy tak się stanie, ogień w nerkach może się wyczerpać. Według lekarzy medycyny chińskiej to z kolei może powodować przemęczenia, niepokojów, braku równowagi, problemy z płodnością lub pobudzenie umysłu i ducha. Pobudzenie umysłu i ducha może zakłócać prawidłowe trawienie. Zanim się zorientujesz, wpadłeś w pułapkę cyklu wyczerpania i dysharmonii wpływającej na ciało i umysł, a wszystko dlatego, że Twoja dieta nie była zbilansowana i nie była w stanie podtrzymać płomienia środkowego ogrzewacza.

Chociaż nasze ciała są w stanie wydobyć więcej składników odżywczych z lekko ugotowanej żywności niż z surowej żywności, odnosi się to również do energetyki żywności lub temperatury jej po trawieniu. Spożywanie zbyt dużej ilości produktów chłodzących, takich jak sałata, seler, ogórek, mango, arbuz lub pomidor, może spowodować ochłodzenie lub uszkodzenie żołądka lub śledziony; jeśli żywność ta jest spożywana na surowo lub schłodzona, to dodatkowo wzmacnia jej efekt chłodzący. Żołądek i śledziona są najbardziej dotknięte dietą, ponieważ żołądek otrzymuje pożywienie, śledziona przekształca pożywienie w Qi i krew, niewłaściwe pożywienie oznacza, że ​​niewystarczająca ilość surowca dociera do śledziony, powodując niedobór Qi lub krwi.

CO TO ZNACZY, ŻE MAM NIEDOBÓR OGNIA TRAWIENNEGO?

Jeżeli będziemy mieli niedobór Qi śledziony i żołądka, będzie nam brakować ognia trawiennego (czyli aspektu ogrzewającego). Jakie będą objawy? Będziemy mieli wodniste stolce, zawierające niestrawione resztki pokarmu, niechęć do zimnej pogody, zimne dłonie i stopy, bladość, język blady, jasny mocz, nadmierna ilość wilgoci w ciele. Jedząc odpowiednie produkty i przyprawy jesteśmy w stanie odbudować nasz układ trawienny. Jednym z najlepszych toników stopniowo wzmacniających śledzionę (i trzustkę) jest dobrze ugotowany ryż. Doskonała jest również owies, orkisz.

Szczególnie polecam jeść: marchew, dynia, czarna fasola, dynia (warzywa i owoce w kolorze żółtym i pomarańczowym), ostre warzywa i przyprawy tj. por, czosnek, cebula, pieprz, cynamon. Umiarkowane ilości produktów pochodzenia zwierzęcego, przygotowanych w postaci zupy lub kleiku na kości wołowej oraz makrela, tuńczyk, jagnięcina, indyk. Spośród nabiału zalecane jest jedynie masło. Jeżeli wybieramy imbir warto wybrać imbir suszony do potraw, ponieważ będzie bardziej rozgrzewający niż surowy.

A CO Z ŚWIEŻYMI SOKAMI TŁOCZONYMI?

Picie zdrowego, świeżego soku, składającego się głównie z warzyw ma wiele składników odżywczych i witamin. Dodając składnik rozgrzewający, taki jak świeży imbir, możesz zrównoważyć sok warzywny i owocowy z odrobiną świeżego soku z cytryny, który może pobudzić przepływ Qi. Pomocne może być również wypicie szklanki ciepłej wody z sokiem, szczególnie rano, aby rozgrzać ogień trawienny. Zalecamy picie wody o temperaturze pokojowej przez cały dzień zamiast wody z lodem (co jest rutyną na zachodzie) i zamiast pić wodę podczas posiłków, spróbuj pić ją między posiłkami, ponieważ woda pitna, zwłaszcza zimna woda podczas posiłków, może negatywnie wpływać na trawienie.

Większość warzyw ma charakter chłodzący lub nawet zimny i działa chłodząco na organizm. Jedzenie świeżych owoców sezonowych ma sens, ponieważ organizm potrzebuje chłodzenia podczas upalnych lat. Ziarna są zwykle chłodne lub neutralne. Ryby mogą być neutralne lub chłodzące. Drób i czerwone mięsa są zwykle rozgrzewające lub gorące. Dzika zwierzyna jest zwykle cieplejsza lub gorętsza niż udomowiona. Nabiał jest zróżnicowany, ponieważ mleko owcze jest cieplejsze niż krowie, a mleko kozie nawet cieplejsze niż owcze.

ZMIANA WŁAŚCIWOŚCI ŻYWNOŚCI POPRZEZ PRZYPRAWY I GOTOWANIE

Możesz zmieniać właściwości żywności poprzez gotowanie i dodawanie przypraw. Na przykład gotowanie warzyw można uznać za formę wstępnego trawienia, która pomaga rozłożyć żywność przed spożyciem, dzięki czemu nasz organizm może łatwiej przyswoić składniki odżywcze i traci mniej energii na trawienie. Może wtedy tą energię wydatkować na inne rzeczy np. na pracę umysłową. Gotowanie rozgrzewa i pomaga zmniejszyć efekt chłodzenia żywności. Dlatego zalecamy gotowanie warzyw przed ich spożyciem, aby surowe, zimne warzywa nie gasiły ognia trawiennego. Dodanie przypraw lub świeżego imbiru (uważanego za gorący) do chłodzących lub zimnych składników może pomóc zneutralizować działanie chłodzące żywności. Innym dobrym przykładem jest jedzenie sushi: marynowany imbir działa oczyszczająco na podniebienie, ale działa również neutralizując chłodzący charakter surowej ryby.

Dieta medycyny chińskiej nie jest ustalona i zwykle będzie dostosowywana, gdy zmienią się warunki lub objawy. Chińscy lekarze zwracają uwagę na każdy najdrobniejszy szczegół w życiu i sposób przygotowania posiłku, a stan umysłu podczas jedzenia również odgrywa znaczącą rolę. Będziesz zaskoczony, jak szybko Twoje ciało zareaguje na sposób odżywiania oparty na środkowym ogrzewaczu i pamiętaj, że równowaga jest kluczowa. Będziesz chciał dostosować swoją dietę do zmian w swoim ciele i środowisku w jakim żyjesz. Jedzenie większej ilości surowej i chłodzącej żywności w gorące letnie dni z pewnością będzie miało sens, ale ogólnie rzecz biorąc, staraj się jeść więcej lekko ugotowanych i rozgrzewających potraw. Jeśli jemy żywność w zrównoważony sposób, utrzymujemy również równowagę yin i yang, ponieważ chińscy lekarze najpierw będą leczyć choroby za pomocą jedzenia i diety, a medycynę zachodnią rozważają tylko wtedy, gdy leczenie żywnością nie zadziałało.

Podobne wpisy