Grzyby witalne na zdrowie

Jak witalne grzyby wpływają na nasze zdrowie?

Mykoterapia (grzybolecznictwo) jest znajomością i wykorzystaniem właściwości leczniczych grzybów oraz substancji farmakologicznie lub biologicznie aktywnych z grzybów.

Najnowsze badania szlaków biochemicznych wskazują na bliższe pokrewieństwo królestwa grzybów z królestwem zwierząt, niż z królestwem roślin. `Uważa się, że większość gatunków grzybów jeszcze nie opisano, szacuje się ich liczbę od 1,5 do 2,5 miliona.

W Azji od tysiącleci są trwałym składnikiem medycyny ludowej i należą do najstarszych medykamentów ludzkości. W Europie natomiast medycyna klasztorna wysoko ceni właśnie ukrytą moc w grzybach. Wiedza na temat działania grzybów leczniczych opiera się dzisiaj na licznych badaniach naukowych. Św. Hildgarda opisuje rewitalizującą moc laskownicy lśniącej, która na całym świecie rośnie na różnych gatunkach drzew. Grzyb ten znany na całym świecie pod nazwą Reishi lub Ling zhi, wykorzystywany jest od tysiącleci w TCM.

Siła działania grzybów można wykorzystać do zarówno do leczenia chorób jak i ogólnej profilaktyki. Oprócz aminokwasów, enzymów, witamin i minerałów są tu również polisacharydy o nadzwyczajnym znaczeniu. Stabilizują one i regulują system odpornościowy i przez to w ogóle zwiększają wytrzymałość organizmu. Badania medyczne już dawno wykazały, że istotną przyczynę powstawania pewnych nowotworów jest chroniczne osłabienie systemu odpornościowego. Dlatego wielocukry wyizolowane z grzybów z powodzeniem stosowane w terapii przeciwnowotworowej w USA i Japonii. Prócz tego niwelują one procesy zapalne, obniżają ciśnienie krwi i normalizują poziom cukru, i wskaźniki frakcji tłuszczowych. Najwyższą biologiczną aktywność w przypadku polisacharydów potwierdzoną w klinicznych badaniach, wykazują tzw. Beta-D-glukany.

Bardzo istotną rolę odgrywają także antyoksydanty, które wzmacniają mechanizmy obronne, chronią komórki i cały organizm, przez co wspomagają, by mógł lepiej znosić rozmaite codzienne obciążenia.

Również zawarte w grzybach triterpeny mają charakter przeciwzapalny, regulują poziom cukru i tłuszczu we krwi, przyspieszają gojenie ran i wyraźnie zmniejszają objawy alergii. W przypadku kilku gatunków grzybów, jak np. Reishi, udowodniono nawet działanie przeciwbólowe.

Charakterystyka podstawowych grzybów chińskich

Reishi ( lakownica lśniąca) – Chińczycy nazwali ten go „grzybem nieśmiertelności” i to nie bez powodu. W licznych badaniach naukowych oceniono Reishi jako lek o zróżnicowanym działaniu i naturalny środek przeciw procesom starzenia się organizmu. Jest to grzyb ceniony nie tylko w Chinach ale również w Japonii, ale również na całym świecie. Jego chińska nazwa to Ling zhi a jego japońska nazwa to Reishi, która podobnie jak w chińskiej odwołuje się do długiego życia. Jest on odwzorowany na wielu rycinach, dywanach a nawet chińskiej porcelanie. Był czczony przez wielu cesarzy chińskich. Przez swoją błyszczącą powierzchnie został nazwany jako lakownica lśniąca, rośnie na drzewie głownie na drzewach liściastych, również w Europie. Znalazł on zastosowanie w leczeniu wątroby i nerek, w schorzeniach żołądka, nerwowości, bezsenności, nadciśnieniu, astmie, artretyzmie, zatruciach, leukopenia (nadmiarze białych krwinek), pozytywne działanie na układ krążenia i serce. Poprawia pamięć i słuch, a więc może podwyższać inteligencję, opóźniać procesy starzeniowe i wydłużać życie. Ponadto, podanie tego grzyba powoduje zmniejszenie uwalnianie histaminy, co przekłada się na wyraźną redukcję typowych objawów alergicznych.

Cordyceps (maczużnik chiński) – jest to chiński grzyb gąsienicowy. Swoją nazwę zawdzięcza niezwykłemu podłożu na którym wyrasta. Przed zimą porażą gąsienicę motyla, które znajdują się pod ziemią i martwe wykorzystuje jako pokarm. Pierwotnie gatunek ten pochodzi z wyżyn Tybetu, gdzie występuje na wysokości od 3 do 5 tyś metrów, rośnie również w górskich terenach Chin. Cena te grzyba przekracza 25 tyś dolarów za 1 kg. Jest więc najdroższym grzybem świata. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej grzyb ten jest używany jako tonik, który dodaje sił witalnych, przyspiesza rekonwalescencję i przeciwdziała procesom starzenia. Ponadto jest szczególnie polecany przy chorobach płuc, w celu wzmocnienia pracy nerek i wątroby a także w stanach wyczerpania po długiej chorobie albo po dużym wysiłku fizycznym. Leczy również zaburzenia nastroju i depresję, wywołuje wzmożone ukrwienie narządów rozrodczych i zwiększa produkcję hormonu płciowego – testosteronu. Czyli szczególnie jest polecany mężczyznom. Liczne badania amerykańskie i azjatyckie udowodniły, że zażywanie Cordycepsu ma bardzo pozytywny wpływ na funkcje płuc, problemach z kaszlem oraz przy astmie.

Shiitake (twardziak jadalny) – jeden z najznakomitszych grzybów jadalnych. Jest on kulinarnym przysmakiem i po pieczarce najbardziej rozpowszechnionym na świecie grzybem konsumpcyjnym. Zadomowiony głównie z Chinach, Japonii, Wietnamie, rośnie na obumarłych pniach buków, dębów, kasztanowców. Jest on bogaty w białka, błonnik, witaminy i minerały, uchodzi on w Azji za eliksir życia. W ostatnich latach publikacje azjatyckiej medycyny ustalono, że Shiitake posiada cały szereg substancji biostymulujących. Należą do nich witaminy jak i kwas foliowy, niacyna i prowitamina D, oraz pierwiastki śladowe takie jak, żelazo, potas, wapń i cynk. Zawiera również polisacharydy które wzmacniają nasz układ odpornościowy oraz działa wyraźne zmniejszające na nowotwory. Zakres stosowania jest następujący: osłabienie odporności, przeziębienie, choroby infekcyjnym regulacja przemiany tłuszczów, osteoporoza, gościec, fibromalgia, uzupełnienie w leczeniu raka, odbudowa flory bakteryjnej.

Maitake (żaglawica listkowata) – jest ciekawym grzybem, ponieważ tak jak Kameleon umie się wtopić w otoczenie. Japończycy nazwali ten grzyb Maitake oznacza „tańczący grzyb”. rośnie również na korzeniach starych drzew. Grzyb ten jest bogaty w prowitaminę D, który odgrywa ważną rolę w organizmie człowieka. Prócz tego zawiera on ryboflaminę, niacynę, tiaminę, biotynę i kwas foliowy, minerały i pierwiastki śladowe. Jednak ogromy uzdrawiający potencjał grzyb ten zyskuje jednak dzięki zawartości polisacharydów. Pobudzając układ immunologiczny działanie grzyba opiera się na ekstremalnie wysokiej koncentracji beta-glukanu. Pobudzają one tworzenie immunonompetentnych komórek, które posiadają właściwości pożerania substancji obcych, mikroorganizmów i bakterii oraz trawienia ich za pomocą własnych enzymów. Ponadto beta-gluony stymuluje produkcję interleukin i interferonu, które odgrywają ważną rolę w walce z komórkami nowotworowymi. Ponadto grzyb ten ma właściwości obniżania cukru we krwi, szczególne polecane u osób z cukrzycą. Dzięki dużej zawartości ergosterolu, prowitaminy D, która stymuluje tworzenie i mineralizacji kości, może być przydatny w zapobieganiu osteoporozie i w jej leczeniu.

Mun (uszka gęstowłosy) – zaliczany do najstarszych grzybów spożywczych świata. Zawiera potas, wapń, magnez, fosfor ale również żelazo, krzem, witaminy z grupy B. Uzupełniają ten skład białka, glikoproteiny polisacharydy. Liczne badania wskazują, na to że mogą zapobiegać powstanie zakrzepów, poprawiając płynność krwi, właściwość szczególnie korzystna przy już uszkodzonych i zwężonych żyłach. Może więc redukować ryzyko związane z postępującą miażdżycą. Ponadto pozytywną właściwością obecnego w grzybie beta-G-glukanu jest jego działanie przeciwzapalne w obrębie oczu i skóry oraz błon śluzowych.

Chińskie grzyby mają całe mnóstwo zastosowań w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, w Medycynie Ludowej Europy, a także w kuchni – zarówno tej azjatyckiej, jak i tej europejskiej. To, co nie ulega wątpliwości, to ich duża popularność, która trwa tak naprawdę…od tysięcy lat! 

Źródło:

Podobne wpisy