Pożywne zupy jesienią

W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej jesień jest przypisana Elementowi Metalu, jest to czas kiedy powinnyśmy zadbać o Płuca i Jelito Grube, oraz wprowadzić do codziennego jadłospisu pożywne zupy.

Jesień jest porą kiedy zaczynamy gromadzić pożywienie, ciepłe ubrania, czasem kiedy należy przygotować się do nadchodzący bezruch zimy. W przyrodzie wszystko zaczyna się kurczyć, kieruje swoją esencję w dół i do środka. Liście zaczynają żółknąć, opadać, a soki z drzew spływają do korzeni. Pogoda się ochładza, coraz więcej mamy wiatrów, deszczu.

Jesienią powinnyśmy gotować produkty już dłużej, na wolniejszym ogniu niż w okresie letnim. Tym sposobem dostarczamy sobie większą ilość energii, jaka jest niezbędna w chłodniejszych dniach roku. Aby na poziomie umysł rozwijać skupienie i rozpocząć proces ściągania energii do środka, powinnyśmy do posiłków wprowadzić produkty o smaku kwaśnym a więc:

– kiszone produkty,

– chleb na zakwasie,

– oliwki, pory, kwaśne odmiany jabłek, śliwek i winogron (najlepiej jasne winogrona, limonki, grejpfruty, cytryny,

– herbaty z dodatkiem róży, rokitnika, żurawiny.

Powinnyśmy również zacząć powoli dodawać do naszego pożywienia smak gorzki oraz słony, ponieważ właśnie te smaki również kierują energię w dół i do wewnątrz.

Narządy które są przepisane Elementowi Metalu to Płuca (narząd Yin) i Jelito Grube (narząd Yang).

Płuca w Medycynie Chińskiej otrzymują życiową energię Qi z powietrza i następnie je mieszają z Qi pochodzącą z pożywienia. W taki sposób połączone energie są rozprowadzone po całym organizmie. Dzięki mocnemu Qi chronimy nasze ciało (również błona śluzowa i wewnętrzna powierzchnia płuc) przed wirusami, bakteriami i innymi patogenami. Siła płuc jest uzależniona od Qi. Można zatem śmiało powiedzieć że w główniej mierze płuca i nasz układ trawienny (element ziemi – śledziona i żołądek) są odpowiedzialne za budowanie naszego układu odpornościowego (Wei Qi).

Osoby z zdrowym Płucami są uporządkowane, wypełniają swoje zobowiązana, ale gdy przychodzi pora porzucenia/zakończenia danego przedmiotu to potrafią to zrobić, bez zbędnego tłumienia emocji. Osoby które mają nierównowagę w elemencie metalu będą miały problem z porzuceniem, będą odczuwały smutek i żal. Ponadto, osoby te będą miały skłonność do bałaganiarstwa, brudne (na poziomie fizyczny ale także umysłowym), będą kurczowo trzymać się swoich rzeczy (nieuzasadnione przywiązanie).

Jelito Grube odpowiada za usuwanie wszystkich nieczystości z organizmu. Gdy spełnia ono swoje zadanie prawidłowo, żadne odpady nie zalegają. W przypadku pojawienia się problemów pojawiają się zaparcia, lub biegunki, a także niepokój w umyśle i duchu.

Pożywienie które chroni i oczyszcza Element Metalu.

Jedzmy produkty o kolorze białym. Właśnie ten kolor jest przypisany Elementowi Metalu, a więc kalafior, pietruszka, gruszki, kapusta pekińska i biała, rzodkiew. Zatem wszelkie warzywa o białym kolorze będą odżywiać/nawilżać Płuca.

Wszelkie ostre pokarmy, takie jak papryczki chilli, pieprz, mają działanie wzmacniające płuca i jelito grube. A więc cebula, czosnek, imbir, chrzan, rzepa, por, rzodkiew, biały pieprz.

W przypadku „Gorąca” w płucach należy jeść produkty ochładzające płuca i przekształcające wydzielinę w płucach tj: zupy, kleiki ryżowe, zbożowe, jabłka, gruszki, marchew, dynia, kapusta, kalafior.

Śluz w płucach – jeść wszystko co rozgrzewa, pieprz cayenne, ale unikać mięsa, tofu, sosu sojowego, mleka sojowego, słodkości.

Należy spożywać dużo warzyw ciemnozielonych (bogate w chlorofil- kabaczek, brokuły, pietruszka, mikro algi, pokrzywa) i pomarańczowych (wspierające element ziemi – marchew. dynia, bataty) ponieważ one mają w sobie dużą zawartość beta-karogenu (prowitamina A), który chroni powierzchnie i błony śluzowe naszego organizmu.

Pokarmy śluzowate są ważne dla odnowy błon śluzowatych płuc i jelita grubego. Usuwają one złogi i zastępują je czystą, wilgotną powłoką (korzen prawoślazu lekarskiego, siemię lniane, kozieradka).

Aby oczyścić i wzmocnić płuca i jelito grube należy jeść pokarmy bogate w błonnik, czyli otręby zbóż, miąższ owoców, ściany komórkowe warzyw. Błonnik poprawia funkcjonowanie jelit chroniąc go przed rakiem, zapalenie robaczkowym, zaparciem i hemoroidami.

Aby prawidłowo zadbać o budowanie odporności poprzez żywienie, należy pamiętać również:

– aby nie jeść produktów zimnych (lody, napoje), głęboko mrożonych,

– jedzmy ciepłe posiłki,

– jedzmy długo gotowane zupy na kości tzw. Zupy mocy,

– pijmy kompoty: z gruszki, jabłka, śliwki – pomogą w odbudowie Yin po lecie (jesień jest porą roku gdzie zaczyna dominować Yin nad Yang).

– zwiększmy ilość węglowodanów – płatki, ryż, owies, kasze.

– unikajmy produktów przetworzonych, rafinowanych i fast foodów.

Przepisy na Zupy na przeziębienia i na wzmocnienie Elementu Metalu.

Zupa Mocy

Jest to zupa która jest gotowana od 4 do 24 godzin, na wolnym ogniu, na kości wołowej w szczególności na szpiku kostnym.

  • Dlaczego szpik kostny? Dlatego, że szpik produkuje czerwone krwinki, dlatego też jest niezwykle bogaty w łatwo przyswajalne żelazo. Zawiera także dużo tłuszczów omega-3, niezbędnych aminokwasów, witamin i mikroelementów (m.in, cynku, magnezu, wapnia, selenu, manganu).
  • Żelatyna wspieraja prawidłowe funkcjonowanie procesu trawienia, Do menu powinny włączyć go osoby zmagające się ze stanami zapalnymi żołądka i jelit. Pomaga on w chorobie refluksowej i zespole jelita drażliwego. W wywarze z kości znajdują się też aminokwasy: prolina i glicyna, które bezpośrednio wpływają na wydzielanie kwasu żołądkowego.
  • Dzięki tym pierwiastkom i działaniu przeciwzapalnemu wywar wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto ma on pozytywny wpływ na układ kostny, ponieważ w trakcie przygotowywania wywaru rozgotowują się chrząstki, które są bogate w kolagen i elastynę. Dostarcza on też substancji, które wchodzą w skład suplementów diety wzmacniających stawy: glikozaminoglikanów i chondroityny. Jeśli będziemy pić ten wywar regularnie, zmniejszymy podatność na kontuzje. Powinny go stosować osoby borykające się artretyzmem, chorobami stawów i tkanki łącznej. Dzięki obecności potasu, wywar zmniejsza ciśnienie krwi, wspomaga układ nerwowy.

Wywar poprawi też stan naszej cery. Obecny w nim kolagen regeneruje tkankę łączną, skórę i paznokcie. Zapobiega więc starzeniu się, a także niweluje jego objawy, takie jak zmarszczki, wiotczenie i suchość skóry (białko kolagenowe odżywia organizm od środka). Ponadto stymuluje procesy antyoksydacyjne w komórkach ciała.

Przepis na zupę na garnek 8-10 L:

– szpik kostny – 5 szt (nie duże wielkości)..

– cała włoszczyzna

– 1-2 szt. cebula

– 5 ząbek czosnku (działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne).

– 5 szt. ziele angielskie

– 2-3 szt. liść laurowy

– 2-3 szt. goździków

– ziarenka pieprzu – do smaku

– szczypta cynamonu lub jedna gałązka

– 2 szt. anyżu (właściwości wykrztuśne, wpiera pracę żołądka)

– 1 łyżeczka kurkumy (działanie przeciwzapalne, ochrona wątroby, ochrona stawów)

– 1 łyżka octu jabłkowego (wytrąca wszystkie rodzaje kolagenu z kości).

– natka pietruszki (bogate w wit C, żelazo, chlorofil)

– opcjonalnie: garść głodu (dla wzmocnienia pracy serca)

– sól i pieprz do smaku

Całość włożyć do garnka, zagotować, następnie zmniejszyć ogień na najmniejszy. Zupa ma się bardzo powoli gotować. Na sam koniec gotowania (30min do 1h) doprawiamy do naszego gustu, można dodać trochę soli, pieprzu, natkę pietruszki ☺

Congee – kleik ryżowy

Congee ryżowe to chińska wersja kleiku. To właśnie tym daniem powinnyśmy zacząć swój dzień. Godziny w których najbardziej są aktywne Żołądek i Śledziona to 7-11 rano. Wtedy właśnie powinniśmy zjeść pożywne śniadanie.

Rano w szczególności nasz układ trawienny potrzebuje wilgotnych i ciepłych pokarmów.

Ja polecam Wam z rana Congee czyli kleik ryżowy. Jeżeli nie lubisz ryżu, możesz go zastąpić kaszą jaglaną, orkiszową i inną kaszą.

Będzie to pokarm który nie obciąży żołądka z rana, ale będzie wystarczające aby uzyskać energię, jednocześnie będzie leczyć i nawilżać nasz żołądek. Poprawi pracę jelit oraz wzmocni odporność. Wspomaga również proces wytwarzania mleka u matek karmiących, niemowlętom można dawać również odcedzony płyn z congee w celu wzmocnienia organizmu.

Podaję Wam mój przepis na Congee:
Gotujemy w proporcji 1 do 6.

Aby uzyskać porcję dla jednej osoby, takie 3/4 szklanki.

– jedna łyżka ryżu
– 6 łyżek wody lub bulionu (rosół) – można skorzystać zupę mocy jako bazę.

Jak?

〰Ryż gotujemy w wodzie/rosole około 10 minut do zagotowania, od czasu do czasu mieszając. Można gotować dłużej, nawet do 4h, jeżeli mamy czas.
〰Wyłącz ogień, przykryj na 30 minut.
〰️Dodaj szczyptę soli, jeśli chcesz, lub dowolne dodatki, których pragniesz! Kluczem jest uzyskanie odpowiedniej konsystencji. Ryż ma być rozgotowany. Mówi się, że lepka część jest najcenniejsza dla żołądka.

Zupa Jajeczna

Zupa jajeczna jest zupą, która jest często używana w chinach w okresie infekcji i przy przeziębieniach. Jest to zupa która rozgrzewa oraz działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.

Można ją zrobić z na wywarzę z kości albo wystarczy sam bulion warzywny, albo woda.

Składniki

– 4 szklanki bulionu z warzyw/ rosołu może być też woda.

– 1 cebula

– 2-3 ząbki czosnku

– 1 łyżka masła klarowanego

– 1 łyżeczka curry

– 1-2 cm imbiru świeżego

– 2-3 szklanki liści szpinaku

– gałązka natki pietruszki

– 2 jajka

– sól i pieprz do smaku

– 1/3 łyżeczki słodkiej papryki

Pokrój cebulę na małe kawałki i podsmaż na maśle klarowanym. Dodaj pokrojony czosnek i imbir, smaż 2-3 minuty. Dodaj łyżeczkę curry i wymieszaj. Wlej bulion mięsny/bulion warzywny i zagotuj. Dodaj szpinak, natkę i gotuj jeszcze przez chwilę. Dodaj rozbite jajka, wymieszaj. Dodaj słodką paprykę. Na koniec możesz jeszcze doprawić potrawę solą lub pieprzem do smaku.

Imbir — ma działanie rozgrzewające, napotne i wykrztuśne, co może być korzystne w trakcie przeziębienia. Napar z imbiru może łagodzić ból głowy i działać przeciwzapalnie, jednak lepiej zrezygnować z niego w trakcie gorączki ze względu na właściwości rozgrzewające.

Czosnek — ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Curry- to mieszanka różnych przypraw, która ma w swoim składzie kurkumę – działanie przeciwzapalne.

Szpinak– zawiera beta karoten, który ma właściwości przeciwutleniające, a w organizmie przekształcany jest w witaminę A, która wspomaga odporność.

Cebula — zawiera substancje przeciwbakteryjne oraz witaminę C, która może wspomagać walkę z przeziębieniem. Często w domowym zaciszu stosuje się syrop z cebuli, który ułatwia wykrztuszanie zalegającej wydzieliny.

Podobne wpisy