Pytanie na Śniadanie 15.10

Zakręcony ziemniak na patyku z przyprawami i sosem jogurtowym
Składniki
- 10 średnich ziemniaków grillowych
- 4 średnie bataty
- 1l oleju
- 500ml gęstego jogurtu
- 1 ugotowany burak
- Przyprawy: imbir, pieprz cayenne, imbir mielony, kumin rzymski, sól, świeża kolendra, czosnek
- Sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania
Ziemniaki umyć i przy pomoc maszynki do ziemniaków wyciąć tzw. sprężynki.
Tak przygotowanie nabić na patyki do szaszłyków i usmażyć w głębokim tłuszczu w temperaturze ok 190 C. Smażyć na złoto ok 8 minut.
Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i oprószyć mieszanka przypraw. Podać z sosem jogurtowym z tartym burakiem, kolendrą i czosnkiem

Corn dog- kiełbaski w cieście z posypkami – podane z sałatką z pikli
Składniki
- 8-10 kiełbasek lub parówek dobrej jakości
- 80 g mąki kukurydzianej
- 70 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 160 ml mleka
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- Ok 300g bułki tartej panko do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
- 50g nasion słonecznika
- 50g nasion dyni
- 30g nasion sezamu
- 500g kimchi
- 200g marynowanego imbiru
- 10cm świeżego imbiru
- 2 gruszki
- 500g śliwek
- 200g miodu
- 200g cukru
- 300ml octu ryżowego
- Przyprawy: pieprz syczuański, kurkuma, koper włoski w ziarnach,
- 20 patyków do szaszłyka
Sposób przygotowania
Mleko połączyć z naczyniu z jajkiem, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką papryką oraz miodem. Całość dokładnie wymieszać i połączyć z proszkiem do pieczenia i dodawać partiami mąki. Ciasto przelej do wysokiej szklanki
Kiełbaski osuszyć, nabić na patyki, zanurzyć w cieście, odcisnąć w pestkach i bułce panko.
Smażyć w 190 C na złoto.
Z wody, cukru i octu sporządzić zalewą, warzywa cienko poszatkować i zalać gorąca zalewą. Wystudzić.

Gofry na patyku z sosem czekoladowym z różą i posypkami
Składniki
Śniadanie
Gofry
Składniki
- 2 jajka – białka ubić osobno
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 100 ml oleju
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 1 łyżeczka Proszku do pieczenia
- 1 łyżka drobnego cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej do smarowania gofrownicy
- szerokie patyczki do lodów
Sos
- 300g czekolady 60%
- 300g śmietanki 36%
- 1 łyżka miodu
- 20g siemienia lnianego
- 100g suszonych gruszek
- 200g suszonych daktyli
- Ok 50g suszonych płatków róży – do deserów
- Do smaku odrobina cynamonu, mielonego kardamonu
Sposób przygotowania
Składniki sypkie połączyć z mokrymi i zmiksować na gładko. Pod koniec dodać ubite białka.
Dobrze ubij białka na sztywno – w nich tkwi sekret przygotowania chrupiących gofrów tkwi w dobrze ubitych białkach. Zwróć uwagę na to, żeby dopiero na samym końcu delikatnie wmieszać białka do reszty ciasta
Składniki dodane do ciasta na gofry powinny być w temperaturze pokojowej (pozwoli to na uzyskanie piankowej struktury białek)
Uprzednio nagrzej gofrownicę i nie otwieraj jej w trakcie smażenia gofrów.
Sos: Rozgrzaną śmietankę wylać na połamaną czekoladę z przyprawami. Rozpuszone składniki odstwic do wystudzenia.
Gotowe gofry polać sosem i płatkami róży i udekorować nasionami
