Gotowaliśmy azjatyckie jedzenie streetfoodowe na patyku w wersji zdrowszej, wspierającej nasze zdrowie zgodnie z porami roku, czyli jesienią.

Pytanie na Śniadanie 15.10

Zakręcony ziemniak na patyku z przyprawami i sosem jogurtowym 

Składniki

  • 10 średnich ziemniaków grillowych
  • 4 średnie bataty
  • 1l oleju
  • 500ml gęstego jogurtu
  • 1 ugotowany burak
  • Przyprawy: imbir, pieprz cayenne, imbir mielony, kumin rzymski, sól, świeża kolendra, czosnek
  • Sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć i przy pomoc maszynki do ziemniaków wyciąć tzw. sprężynki.

Tak przygotowanie nabić na patyki do szaszłyków i usmażyć w głębokim tłuszczu w temperaturze ok 190 C. Smażyć na złoto ok 8 minut.

Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i oprószyć mieszanka przypraw. Podać z sosem jogurtowym z tartym burakiem, kolendrą i czosnkiem

Corn dog- kiełbaski w cieście z posypkami – podane z sałatką z pikli 

Składniki

  • 8-10 kiełbasek lub parówek dobrej jakości
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • Ok 300g bułki tartej panko do panierowania 
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 50g nasion słonecznika
  • 50g nasion dyni
  • 30g nasion sezamu 
  • 500g kimchi
  • 200g marynowanego imbiru 
  • 10cm świeżego imbiru
  • 2 gruszki
  • 500g śliwek
  • 200g miodu
  • 200g cukru
  • 300ml octu ryżowego
  • Przyprawy: pieprz syczuański, kurkuma, koper włoski w ziarnach, 
  • 20 patyków do szaszłyka

Sposób przygotowania

Mleko połączyć z naczyniu z jajkiem, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką papryką oraz miodem. Całość dokładnie wymieszać i połączyć z proszkiem do pieczenia i dodawać partiami mąki. Ciasto przelej do wysokiej szklanki

Kiełbaski osuszyć, nabić na patyki, zanurzyć w cieście, odcisnąć w pestkach i bułce panko.

Smażyć w 190 C na złoto.

Z wody, cukru i octu sporządzić zalewą, warzywa cienko poszatkować i zalać gorąca zalewą. Wystudzić.

Gofry na patyku z sosem czekoladowym z różą i posypkami

Składniki

Śniadanie 
Gofry

Składniki

  • 2 jajka – białka ubić osobno
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 100 ml oleju
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • olej do smarowania gofrownicy
  • szerokie patyczki do lodów

Sos

  • 300g czekolady 60%
  • 300g śmietanki 36%
  • 1 łyżka miodu
  • 20g siemienia lnianego
  • 100g suszonych gruszek
  • 200g suszonych daktyli
  • Ok 50g suszonych płatków róży – do deserów
  • Do smaku odrobina cynamonu, mielonego kardamonu

Sposób przygotowania

Składniki sypkie połączyć z mokrymi i zmiksować na gładko. Pod koniec dodać ubite białka.

Dobrze ubij białka na sztywno – w nich tkwi sekret przygotowania chrupiących gofrów tkwi w dobrze ubitych białkach. Zwróć uwagę na to, żeby dopiero na samym końcu delikatnie wmieszać białka do reszty ciasta

Składniki dodane do ciasta na gofry powinny być w temperaturze pokojowej (pozwoli to na uzyskanie piankowej struktury białek)

Uprzednio nagrzej gofrownicę i nie otwieraj jej w trakcie smażenia gofrów.

Sos: Rozgrzaną śmietankę wylać na połamaną czekoladę z przyprawami. Rozpuszone składniki odstwic do wystudzenia. 

Gotowe gofry polać sosem i płatkami róży i udekorować nasionami